• Kastanitsa Village

«Καστάνιτσα»

Antoniou

Η Καστάνιτσα είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωρίο χτισμένο στις πλαγιές του καταπράσινου Πάρνωνα , σε υψόμετρο 850 μέτρων, και θεωρείται όχι άδικα από τους γραφικότερους παραδοσιακούς οικισμούς όχι μόνο της Αρκαδίας αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου χωρίς ωστόσο να έχει γνωρίσει την τουριστική ανάπτυξη θα περίμενε κάποιος με βάση την ομορφιά του φυσικού τοπίου και του οικισμού που δένει αρμονικά μαζί του.

Είναι χτισμένη πάνω σε έναν μακρόστενο λόφο στον οποίο δεσπόζει το ύψωμα-κάστρο, με εντυπωσιακή θέα προς το χωρίο. Αυτό που τραβάει αμέσως την προσοχή του επισκέπτη είναι τα μεγάλα πετρόκτιστα λευκά σπίτια με τις γκρι σκεπές τους από σχιστόλιθο Μαλεβού, τα οποία σε κάποια σημεία είναι σα να κρέμονται από τα βράχια του υψώματος του λόφου και μέχρι κάτω στη καταπράσινη ρεματιά, ενώ σε κάποια άλλα κρύβονται πίσω απ’τα φύλλα εκατοντάδων καστανιών, στις πλαγιές του δρόμου που θα σας οδηγήσει στη κεντρική πλατεία του χωριού. Αξίζει να περπατήσετε στα στενά γραφικά σοκάκια του χωριού ανάμεσα από λουλουδιασμένες αυλές και να θαυμάσετε από κοντά την αυθεντική αρχιτεκτονική των σπιτιών. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα το κυρίαρχο λευκό χρώμα να σας δώσει την εντύπωση πως δεν βρίσκεστε σε ορεινό χωρίο άλλα σε κάποιον Αιγαιοπελαγίτικο οικισμό, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Το χρώμα της η Καστάνιτσα το οφείλει στην παραγωγή ασβέστη για την οποία παλαιότερα ήταν ιδιαίτερα ξακουστή. Μάλιστα υπήρχε περίοδος κατά την οποία λειτουργούσαν 30 με 40 ασβεστοκάμινα που έψηναν συνεχώς ασβέστη ενώ σήμερα λειτουργούν μόλις 3-4 παραδοσιακά ασβεστοκάμινα.

Αν όμως το χρώμα της το οφείλει στον ασβέστη, το όνομα της προέρχεται φυσικά από τα κάστανα και το γειτονικό καστανόδασος. Παλαιότερα η συγκομιδή των κάστανων πλησίαζε τους 500 τόνους ενώ και ακόμα και σήμερα το κάστανο είναι φημισμένο και αποτελεί το κυριότερο παραγωγικό προϊόν της περιοχής με καλλιεργούμενη έκταση στα 4.000 περίπου στρέμματα. Μάλιστα, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί τριήμερη γιορτή κάστανου με ρίζες από τα τέλη του 18ου αιώνα!

Η γιορτή κάστανου δεν περιλαμβάνει βέβαια στο μενού της μόνο λιχουδιές με βάση το πεντανόστιμο κάστανο της περιοχής αλλά τσάι του βουνού, γίδα βραστή, φασολάδα, γλυκά, κρασί και τσίπουρο τα οποία μάλιστα θα συνοδεύονται με παραδοσιακή μουσική και χορούς. Παράλληλα θα παρουσιαστούν συνταγές για φαγητά και γλυκά με κάστανο ενώ λάμβουν χώρα και διάφορες πολιστιστικές εκδηλώσεις.

Πρόσβαση στη Καστάνιτσα.

Η πρόσβαση στην Καστάνιτσα μετά την ασφαλτόστρωση του δρόμου προς τον Άγιο Ανδρέα και την θάλασσα του Αργολικού κόλπου είναι πλέον ιδιαίτερα εύκολη και έχει συμβάλει αποφασιστικά στην έξοδο του χωριού από την γεωγραφική απομόνωση στην οποία βρισκόταν. Έτσι, η ευκολότερη ίσως διαδρομή είναι αυτή μέσω Άργους, Άστρους Κυνουρίας και Αγίου Ανδρέα στον οποίο θα συναντήσετε ταμπέλα για Καστάνιτσα

Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε στην Τρίπολη και από εκεί να κατευθυνθείτε προς Σπάρτη. Αφού περάσετε το χωριό Αλεποχώρι, μετά από λίγα χιλιόμετρα θα συναντήσετε πινακίδα για Καστάνιτσα, Βουρβουρού και Καρυές. Η διαδρομή αυτή είναι μεγαλύτερη και πιο δύσκολη αλλά περνάει μέσα από το όμορφο κεφαλοχώρι του Αγίου Πέτρου ενώ από εκεί και μέχρι την Καστάνιτσα θα απολαύσετε τη διαδρομή στις παρυφές των πλαγιών του καταπράσινου και πανέμορφου Πάρνωνα.

Η απόσταση Αθήνα-Καστάνιτσα είναι 198 χιλιόμετρα. Από το Ναύπλιο απέχει 62 χιλιόμετρα. Τέλος από την πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας, την Τρίπολη, η Καστάνιτσα βρίσκεται στα 70 χλμ μέσω Κάτω Δολιανών και 66 χλμ μέσω Άγιου Πέτρου.

Antoniou